Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Загальні правила поведінки за столом відповідно до етикетом

  1. Як поводитися за столом в офіційній обстановці
  2. Столові прибори і серветки
  3. Бесіди за столом і манери
  4. напої
  5. Додаткові правила етикету

Залишатися завжди елегантним- справжнє мистецтво

Залишатися завжди елегантним- справжнє мистецтво. Уміння красиво їсти стане в нагоді будь-якій сучасній людині, якій подобається залишати сприятливе враження. Знання правил поведінки та етикет за столом допоможе набути впевненості і виглядати гідно.

Ситуації можуть відрізнятися. Установки, які застосовуються в одній компанії або культурі безумовно не підходять для інших обставин. Паралельно існують правила поведінки за дружнім столом і чіткі інструкції для ділових зустрічей за обідом. Тут недостатньо простого вміння користуватися виделкою і ножем, необхідно володіти собою при будь-якій обстановці. Етикет за аристократичним святковим столом абсолютно непридатний в поході або дорожньої закусочної. Важливо бачити обстановку, відчувати ситуацію, розуміти оточуючих.

Застільний етикет змінюється в різних культурах, обставин, компаніях. Десь вміння бездоганно розпоряджатися кількома десятками ножів, ложок, виделок або інших приладів не знадобиться зовсім. Чого в столовому етикеті не існує, так це сліпого підпорядкування кожному пункту- потрібен самоконтроль і чітке розуміння своїх дій. Як себе вести, підкаже почуття міри. Правила необхідно дотримуватися з розумом: для етикету не потрібно за загальним столом мати манери, які властиві манірною дамі королівського двору.

Як поводитися за столом в офіційній обстановці

Застільний етикет на офіційних прийомах для різних країн індивідуальний. Насолоджуватися їжею впевнено допоможуть загальні правила і далеко не завжди необхідно вміти використовувати вилку і ніж. Дуже важливо виявити повагу до людей навколо. Основні правила коректної поведінки за столом необхідні спочатку для прояву свого ставлення до оточуючих.

Для прийому їжі за столом для офіційних зустрічей правила етикету передбачають деякі формальності:

  • Постава. Рівна спина дозволяє виглядати впевненим, долоні знаходяться на зручній відстані для використання вилки і ножа. На стіл спиратися не можна. Для жінок можливо ще нетривалий час спиратися на один лікоть. Чоловік повинен всю трапезу за столом не торкатися його країв.
  • Не варто сильно нахилятися до тарілки і розставляти лікті.
  • Не треба тягнутися за вподобаним блюдом через весь стіл. Можна ввічливо попросити, щоб їжу передали.
  • Страви за столом передають зліва направо.
  • Є слід в спокійному темпі, невеликими порціями.
  • Не прийнято дути на гарячі страви. Можна трохи почекати, поки їжа охолоне сама.
  • Приймати їжу слід безшумно, щоб не зіпсувати апетит оточуючим.
  • Перш ніж зробити ковток води або напою коштує проковтнути всю їжу і промокнути губи серветкою, щоб не забруднити край келиха.
  • Сідати за стіл з сігаретой- значить продемонструвати свою неповагу до оточуючих.
  • Негарно нахиляти тарілку з супом, можна просто залишити трохи рідини на дні. Після їжі ложку кладуть в тарілку.
  • Якщо необхідно відійти від столу, варто повідомити присутнім про це.
  • Етикет для сучасних правил поведінки передбачає необхідність проявляти за столом повагу до господарів вечора. Фірмові страви, приготовані ними самими, спробувати варто обов'язково. Починати приймати їжу слід тільки після господарів.
  • Не варто копирсатися в тарілці, відкладаючи кращі шматочки, або демонструвати, що їжа не подобається.
  • Негарно користуватися одним келихом з сусідом, брати їжу з його тарілки навіть при близькому знайомстві.

Столові прибори і серветки

Столовий етикет передбачає деякі правила користування приладами . Існує два способи звертатися з ножем і виделкою: класичний і американський. Відповідно до першого, ніж і вилка повинні знаходитися в руках, поки страва не буде з'їдено. В американському способі допускається непотрібний ніж відкласти на тарілку.

Використані прилади не можна класти на стіл, щоб не забруднити скатертину. Їх слід залишати в тарілці. Схрещені вилка і ніж сигналізують офіціантові, що гість з блюдом ще не закінчив. Щоб тарілку змінили, треба покласти прибори паралельно.

Вилку і ніж треба використовувати безшумно, не допускаючи скреготу. Негарно, коли шматочки їжі або бризки розлітаються навколо. Котлети по-київськи або інші «небезпечні» страви варто обережно проткнути виделкою, щоб витік сік. Неприпустимо їсти з ножа. Він призначений тільки для розрізання блюда.

Столові прибори бувають загальними і індивідуальними. Загальні прилади призначені, щоб накладати страви в тарілку, і розташовуються праворуч від посуду, в якому він подав їжа. Ложка призначена, щоб зачерпувати їжу, а вилка, щоб підтримувати обраний шматочок страви. Після використання їх залишають в загальній тарілці для наступного гостя.

Після використання їх залишають в загальній тарілці для наступного гостя

Застільний етикет передбачає деякі правила використання серветки:

  • Полотняна серветка повинна знаходитися на колінах. Розгортати її слід безшумно.
  • Не варто класти серветку на стіл, пов'язувати її на шию і взагалі розташовувати десь вище колін.
  • Після прийому їжі або перед кожним ковтком з келиха необхідно витерти масні губи.
  • Дамам з нафарбованими губами необхідно використовувати паперові одноразові серветки.
  • Якщо треба було вийти, серветку залишають на стільці. Після закінчення вечора її треба покласти на край столу поруч зі своєю тарілкою.
  • Неприпустимо витирати серветкою подані столові прилади. Це натяк на неохайність господарів.

Бесіди за столом і манери

Правила поведінки за столом припускають спілкування між учасниками трапези. Не варто закриватися від гостей, це виглядає неважливо. Гарні манери за правилами етікета- це перш за все спроба своєю присутністю створити спокійну обстановку для прийняття їжі. Варто бути уважним до сусідів. Треба переконатися, що сидить поруч людям нічого не потрібно передати і не забувати підтримувати розмову.

Культура поведінки за столом на увазі певний етикет спілкування під час їжі. Важкі розмови, сварки, з'ясування стосунків необхідно відкласти для іншого випадку. Під час їжі за загальним столом необхідно дотримуватися коректні правила поведінки. Бесіда повинна бути невимушеною, легкої, яка демонструє шанобливе ставлення до учасників.

  • Неприпустимо читати книгу, діставати телефон або планшет за столом. Фарбуватися теж не рекомендується.
  • Якщо в трапезі беруть участь діти, необхідно пояснити їм, як правильно вести себе за столом, і що таке етикет. Молодші учасники трапези повинні говорити, тільки якщо їх запитали. Втручатися в розмову дорослих, вередувати, грати з їжею не можна. Неприпустимо присутність дітей під час обговорення не призначених для них тем. Варто пам'ятати про маленьких учасників застілля при бесіді про особисті стосунки, емоційних розмовах.
  • Хороший тон за званим обідом або вечерею передбачає певні правила етикету при розмові. Необхідно дивитися прямо в очі при розмові. Відводити погляд неввічливо.
  • Відстовбурчений мізинець етикету сучасному вже не дуже відповідає і є ознакою манірності. Це пережиток тих часів, коли вважалося естетичним брати їжу вказівним, середнім і великим пальцями, відставляючи в сторону інші.
  • Окремо можна сказати про ставлення до офіціантів. По-справжньому культурної людини видно по спілкуванню з обслуговуючим персоналом. Дріб'язкові причіпки, підвищення голосу, а тим більше скандали з офіціантами говорять про погане виховання гостя. Якщо подали брудний прилад або недостатньо гаряча страва, можна повідомити про це спокійним тоном, що не гублячи свою гідність.
  • Після завершення трапези необхідно похвалити кухаря. Якщо їжа не сподобалася, завжди можна знайти будь-які позитивні моменти.

напої

напої

Етикет за столом важливий і при споживанні напоїв . Келих слід тримати пальцями за ніжку, щоб не забруднити блискучі стінки жирними пальцями. Так можна насолодитися смаком напою, не змінюючи його температуру. Вином келих необхідно наповнювати до половини. Це не тільки правила застільного етикету, - порожній простір дозволяє повніше насолодитися ароматом винограду. На прийомах напої подають на підносах офіціанти. Келих тримають в руках до його спорожнення. Щоб позбутися від порожнього посуду, можна скористатися спеціальним столиком.

Чашку з кавою слід тримати за ручку двома пальцями. Це допоможе не обпектися гарячим напоєм. За чайним столиком також варто пам'ятати, що таке культурна поведінка і етикет за столом. Дути на гарячий напій не можна, пити потрібно безшумно. Розмішувати чай варто, не торкаючись ложкою об край чашки, щоб не робити зайвих звуків. Якщо напій розлився на блюдце, необхідно попросити офіціанта замінити посуд.

Особливість застільного етикету при вживанні алкоголя- в його обов'язковому уваги до співрозмовників. Доливати напій в келих тільки себе- поганий тон. Необхідно спочатку запитати у сусідів, чи не потрібно їм ще вина або іншого спиртного.

Додаткові правила етикету

Додаткові правила етикету

  • Куріння за столом допустимо тільки при відсутності дітей і заперечень з боку інших учасників трапези. Перед їжею або в той час, поки їдять сусіди, курити не можна. Це заважає насолодитися ароматом страви. Необхідно дочекатися закінчення обіду або вечері.
  • Відмова від страви (дієта, алергія або наявність певних переконань) можливий при ввічливому поясненні причини.
  • Їжа між зубів може викликати певний дискомфорт. Витягувати її слід далеко від чужих очей. Варто вибачитися і відійти в туалет.
  • Губна помада на келихах, столових пріборах- поганий тон. Перед трапезою варто витерти губи паперовою серветкою.
  • Сумочки, портфелі, парасольки на стіл складати не можна. По можливості їх слід повісити на спинку стільця або поставити поруч з собою на підлогу.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама